144 poze   24230 vizite

Rolul cerealelor in alimentatia iepurilor de casa

Mulți fermieri s-au convins demult de beneficiile cerealelor în meniul iepurilor, mai ales că se găsesc ușor și au un preț convenabil. Dar ce tipuri de graminee și în ce proporție trebuie administrate? Răspunsul vi-l dăm mai jos.
Care cereale sunt mai benefice?

Administrate corect, grânele s-au dovedit a fi foarte folositoare pentru iepuri datorită valorii nutriționale ridicate și pentru că se asimilează mai bine decât alte suplimente proteice ca laptele uscat sau făina de oase. Întrucât conțin necesarul de lipide, glucide și proteine, cerealele sunt indispensabile îndeosebi iarna când alimentația pe bază de legume și fân nu le permite rozătoarelor să ia în greutate.

Ovăzul se asimilează mai bine și nu duce la acumularea grăsimii viscerale în exces, cum se întâmplă dacă sunt hrăniți preponderent cu orz sau porumb. În cantități mari nici grâul nu se recomandă fiindcă provoacă balonări. Ca să nu dea greș fermierii preferă să prepare un amestec din diferite culturi cerealiere, însă fiecare se conduce după propria rețetă. Dacă consumă graminee, este important ca iepurii să nu ducă lipsă niciodată de apă potabilă proaspătă.

Urmăriți mai jos un video în care se explică cum pregătim hrana iepurilor pe bază de grâne și nutreț combinat. După spusele fermierului această rație favorizează cel mai bine îngrășarea rozătoarelor.
Cum se pregătesc?

Ca să fie valorificate, cerealele trebuie pregătite și administrate corect. Deși mulți preferă să își hrănească animalele domestice cu grâne uscate, adică în formă crudă, crescătorii experimentați susțin că orzul trebuie neapărat tocat fiindcă e dur și greu de digerat. Orzul se mărunțește cu ajutorul concasoarelor de cereale. Porumbul trebuie și el zdrobit, după care opărit cu apă fierbinte.

De vreme ce sunt moi și se mestecă ușor, ovăzul și grâul se dau așa cum sunt, fără a fi umezite sau tocate. Un adevărat festin vor fi grâul și orzul încolțit.

Urechiații nu mănâncă orez sau terciuri gata fierte. Se interzice deopotrivă pâinea din făină de grâu albă, din făină neagră sau chiflele cu drojdie. Aceste produse vor crește cantitatea de mucus în tractul digestiv și vor activa fermentația.
Opărirea cerealelor

Amestecul din cereale se pune într-un vas, lăsând 10 cm până la margine. Pe deasupra se toarnă apă clocotindă și se pune o lingură de sare. După ce se amestecă, se acoperă cu un capac și se lasă pentru 5-6 ore. Cantitatea de cereale puse la opărit depinde de numărul de capete din gospodărie.
Drojdiile în furajarea iepurilor

Fermierii suplimentează uneori raţia rozătoarelor cu drojdie furajeră pentru a favoriza creșterea și îngrășarea lor. O fac îndeosebi crescătorii de iepuri pentru carne. Se prepară în felul următor: peste cerealele măcinate se toarnă apă caldă în proporție de 1:2 (1 kg de cereale la 2 litri de apă). În apa respectivă se dizolvă în prealabil 35-36 grame de drojdii de panificație. Conținutul se mestecă și se lasă pentru 6-9 ore. Ulterior, la fiecare masă se vor adăuga câte 2-3 linguri din amestecul obținut peste furajele concentrate.

Alimentația cu drojdie se face periodic: după câteva zile în care aceasta s-a administrat se va lua o pauză. De remarcat că doar iepurii de patru luni pot avea drojdie în meniu.
Alcătuirea rațiilor. Metoda lui Zolotuhin

Proporția cerealelor depinde de categoria iepurilor. Tineretul, de exemplu, va primi un amestec unde jumătate este grâu, iar cealaltă jumătate porumb și orz. Iepuroaicelor în lactație li se va da ovăz și orz în proporție egală, iar masculilor în timpul montei (împerecherii) se vor hrăni cu un sfert de grâu și trei părți de ovăz.

Potrivit rusului N. Zolotuhin, celebru pentru crearea cuștilor pe trei nivele, cerealele uscate sau umezite sunt cele mai indicate pentru rozătoare. În timpul gestației el recomandă ca femelelor să li se dea ovăz integral sub formă uscată, iar înainte de împerechere sau fătare orz mărunțit. Puilor capabili să mănânce singuri li se dă ovăz opărit, după care puțin orz. Ar fi bine ca grânele să se introducă în alimentația tinerelor rozătoarelor în timpul verii. Porumb tocat pot consuma doar după ce au împlinit patru luni. Masculii maturi, de peste 6 luni, au voie să mănânce amestecuri uscate din ovăz, orz și puțin porumb la fiecare masă.
Video «De ce sunt mai benefici fulgii de cereale?»

În reportajul de mai jos un fermier povestește de ce crescătorii de iepuri recomandă folosirea cerealelor în formă de fulgi.
www.youtube.com/watch?v=u3dpLHQKa3Q
www.youtube.com/watch?v=XBJkqzUt88E
iepuri-alimentare
iepuri-alimentare
iepuri-alimentare2
iepuri-alimentare2
iepuri-alimentare
iepuri-alimentare
iepuri-alimentare2
iepuri-alimentare2
iepuri-alimentare
iepuri-alimentare
iepuri-alimentare2
iepuri-alimentare2

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.