144 poze   24231 vizite

Iepurele codita de bumbac - caracteristici habitat si curiozitati

Nume latinesc


Sylvilagus Floridanus

Localizare


America de Nord şi America de Sud

Culoare


Roşu - maroniu sau gri - maroniu

Lungime


38 - 49 cm

Lungime coadă


2.5 – 7 cm

Greutate


1 – 1.5 kg

Speranţă de viaţă


3 – 5 ani


Caracteristici

Iepurele codiţă ce bumbac este unul dintre cei mai întâlniţi iepuri din America de Nord. Lungimea corpului variază între 38 şi 49 cm, iar a cozii între 2.5 şi 7 cm, în timp ce greutatea medie a corpului este de 1, 1.5 kg.

Blăniţa lor este roşie - maronie sau gri – maronie, cu alb pe burtică. Pe ceafă, iepurele codiţă de bumbac are adesea o pată albă, iar iepuraşii au o astfel de pată şi pe frunte. Ochii şi urechile lor sunt mari, iar simţurile auditiv, vizual şi olfactiv sunt foarte dezvoltate.

Iepurele codiţă de bumbac poate alerga cu o viteză maximă de 29 km/h, iar unele dintre mecanismele de apărare împotriva prădătorilor sunt fie mimarea împietririi, fie alergatul în zigzag, fie furişarea astfel încât să nu mai fie văzut.

Habitat

Iepurele coadă de bumbac poate fi găsit în pajişti, zone agricole, livezi şi păduri. Sunt animale solitare, active noaptea. Ziua preferă să stea ascunse în pădurile dese.
Dietă

Dieta Iepurelui coadă de bumbac constă în ierburi, trifoi, fructe în timpul iernii, scoarţă de copac, crengi şi muguri în lunile de iarnă.

Perpetuare

Iepurii coadă de bumbac se împerechează între lunile februarie şi septembrie şi pot avea până la şapte puişori pe an, deşi media este de trei - patru. La naştere, puiuţii cântăresc între 25 si 30 de grame, nu văd deloc şi nici nu au blăniţă. În schimb, micuţii cresc rapid, astfel că după patru – cinci zile pot deschide şi ochii. La 16 – 22 de zile, deja sunt înţărcaţi.

Prădători

Iepurii coadă de bumbac constituie o hrană excelentă pentru oameni, coioţi, vulpi, nevăstuici bufniţe, dar şi pentru alte păsări prădătoare.

Curiozităţi:

· Numele speciei provine de la codiţa stufoasă, scurtă şi asemănătoare bumbacului.

· Femela dă naştere puiuţilor într-un cuib de blăniţă şi nu le face acestora decât vizite scurte, pentru a-i îngriji.

· S-a calculat că, fără mortalitate, o pereche de iepuri coadă de bumbac ar putea produce 350.000 de descendenţi în doar cinci ani.
Eastern_Cottontail_Rabbit_2
Eastern_Cottontail_Rabbit_2
p1220041_hf.w2000.paintdotnet-0n
p1220041_hf.w2000.paintdotnet-0n
Eastern_Cottontail_Rabbit_2
Eastern_Cottontail_Rabbit_2
p1220041_hf.w2000.paintdotnet-0n
p1220041_hf.w2000.paintdotnet-0n
Eastern_Cottontail_Rabbit_2
Eastern_Cottontail_Rabbit_2
p1220041_hf.w2000.paintdotnet-0n
p1220041_hf.w2000.paintdotnet-0n

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.